Καθώς μεγαλώνουμε, είναι η απώλεια οιστρογόνων που προκαλεί την έναρξη της περι-εμμηνόπαυσης και τέλος την εμμηνόπαυση.
Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση είναι άμεσο αποτέλεσμα της απώλειας οιστρογόνων στη γυναικεία ανατομία. Το ¨E¨, όπως ονομάζεται σε ιατρικούς κύκλους, είναι μια ομάδα γυναικείων ορμονών που παράγονται στις ωοθήκες. Αυτές οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας της αναπαραγωγής στο γυναικείο σώμα και φυσικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις ημέρες της περιόδου.
Τα οιστρογόνα καθορίζουν το σχήμα του σώματος μιας γυναίκας (σύμφωνα με αυτό) διανέμοντας λίπος σε διάφορες περιοχές του σώματος, βοηθώντας στην ανάπτυξη της μήτρας και κατασκευάζοντας ιστούς στον εγκέφαλο και τα οστά. Τα ασφαλή επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα βοηθούν στη διατήρηση της σωστής ροής του αίματος, στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικό που φιλτράρει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες από το σώμα.
Η Εμμηνόπαυση Είναι Γνωστή Ως Η Τελική Φάση Της Εμμήνου Ρύσεως
Ως αποτέλεσμα της γήρανσης, παράγονται λιγότερα αυγά. Όταν φτάνει η εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα εντελώς. Αντ ‘αυτού παράγουν ελάχιστες ποσότητες τεστοστερόνης (μια αρσενική ορμόνη) που αποθηκεύεται στο σωματικό λίπος. Η απώλεια οιστρογόνων συμβάλλει στη διακοπή της καθημερινής ρουτίνας της γυναικείας ανατομίας για τη διατήρηση της ομοιόστασης (ολιστική ισορροπία στο σώμα) και έχει επιπτώσεις και στον εγκέφαλο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο (δείτε το άρθρο) και αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμποδίζοντας την παραγωγή χημικών που συμβάλλουν σε αυτό. Αυξάνει επίσης το επίπεδο σεροτονίνης – μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη διάθεση. Όπως μπορείτε να δείτε, η απώλεια οιστρογόνων μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική και μια συναισθηματική ισορροπία μιας γυναίκας.
Το οιστρογόνο δεν είναι το όνομα μιας ορμόνης, αλλά το όνομα τριών ειδικών γυναικείων ορμονών που ενώνονται για να σχηματίσουν μία. Είναι γνωστοί ως E1, E2 και E3. Το Ε1, το πρώτο σετ ορμονών οιστρογόνων στη σειρά, είναι επίσης γνωστό ως οιστρόνη και είναι η κύρια πηγή οιστρογόνων στο σώμα. Η Ε2 (ή οιστραδιόλη) είναι το πιο σημαντικό οιστρογόνο που αναπτύσσεται από τις ωοθήκες και το Ε3 (οιστριόλη) είναι ειδικά οιστρογόνα που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα Ε1, Ε2 και Ε3 επηρεάζονται όλα και μετά το πέρας της, τα χαμηλά επίπεδα οιστρόνης είναι η μόνη πηγή οιστρογόνων που παραμένει στο γυναικείο σώμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η γυναικεία ορμόνη εξυπηρετεί επίσης μια βοηθητική λειτουργία, μεταφέροντας ζωτικά ένζυμα σε όλο το σύστημα, διατηρώντας θετικά επίπεδα χοληστερόλης (όπως στην ανδρική στυτική δυσλειτουργία) και προκαλώντας δραστηριότητα ασβεστίου.
Η Μετά Την Εμμηνόπαυση Φέρνει Ακόμη Χαμηλότερα Επίπεδα Οιστρογόνων Στο Σώμα
Αυτό σηματοδοτεί επίσημα το τέλος των μηνιαίων περιόδων, τη δυσλειτουργία των ωοθηκών και την ικανότητα αναπαραγωγής. Δεδομένου ότι οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν, το να αποκτήσετε παιδί είναι σχεδόν αδύνατο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πλήρους μετάβασης, οι περίοδοι μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Αυτή η απώλεια οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους για ορισμένες γυναίκες, συχνά με ελαφρύτερη ροή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθηματικά προβλήματα όπως κατάθλιψη και επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους χωρίς «προφανή» λόγο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έλλειψη αυτής της ορμόνης σημαίνει ότι χάνετε «ισορροπία».
Αναδρομικά, η απώλεια οιστρογόνων ευθύνεται άμεσα για την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Όταν η γυναίκα έχει τον τελευταίο εμμηνορροϊκό της κύκλο, είναι ένας δείκτης για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Μαθαίνει να αποδέχεται ότι η τεκνοποίηση δεν είναι πλέον μια επιλογή, αν και είναι δυνατό σε ακραίες περιπτώσεις καθώς ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να ωορρηξούν κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Με την πάροδο του χρόνου, καταλαβαίνουμε πώς αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητο μέρος της ζωής και πώς μπορούμε να ανανεώσουμε τον εαυτό μας και ξεκινήστε τη νέα μας φάση.
Η βοήθεια για τις γυναίκες με ινομυώματα δεν περιορίζεται στη θεραπεία αλλά περιλαμβάνει επίσης συναισθηματική υποστήριξη και φροντίδα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να λάβουν βοήθεια για τα ινομυώματα, όπως μέσω διαδικτυακών φόρουμ, ομάδων υποστήριξης και βιβλίων.
Το ινομύωμα είναι ένας τύπος όγκου που αναπτύσσεται στον μαλακό ιστό γύρω από τους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους μεσοπλεύριους μύες και άλλους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Είναι ένας από τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους στις γυναίκες όπου εμφανίζεται συχνά μεταξύ 30-50 ετών.